Koniecznie użyj do niego SmakoTofu!
Nie odpowiadam za wrażenia wynikłe z użycia do tej receptury tofu przemysłowego. Smakotofu samo w sobie jest już wybitne! Ma niezwykłą konsystencję, delikatny smak i … jak mawiają dzieci znajomych, nie śmierdzi! (OMG). Ja, antyfanka tofu, doskonale rozumiem te dzieciaki. Po prostu co czego próbowaliśmy do tej pory to nie tofu!
Ale do rzeczy!

SKŁADNIKI:

  • SmakoTofu – naturalne lub wędzone – 1 kostka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku (posiekany drobno)
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub chili w proszku (dla fanów smaku ostrego)

WYKONANIE:

Wszystkie składniki włóż do miseczki i połącz za pomocą trzepaczki
Tofu pokrój w plastry o grubości ok 0,5cm, lub w grubszą kostkę.
Marynuj tofu przez jak najdłuższy czas, od pół godziny do kilku godzin (np zostaw na noc)
Podawaj na surowo, jako wkład do kanapki lub podsmaż z dodatkiem marynaty (też możesz użyć do kanapki). Podawaj z dowolnymi warzywami na ciepło lub na zimno. Mogą to być duszone warzywa (brokuły, papryka, kalafior, cebulka) koniecznie posypane kolendrą, może to być kasza jaglana lub ryż z kurkumą i sosem sojowym. Wyobraźnia i Twój smak niech będą Twoim doradcą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *