Spożywanie soi wzbudza dziś wiele wątpliwości, głównie ze względu na zawartość izoflawonów sojowych (IS), w budowie zbliżonych do żeńskich hormonów, nazywanych z tego powodu fitoestrogenami. Czy spożycie przez mężczyzn soi prowadzi do niebezpiecznych hormonalnych zmian? Wszystko zależy od ilości spożywanej soi. Jednak ich oddziaływanie w ludzkim organizmie na receptory estrogenowe różni się znacząco. Odpowiedź komórkowa w przypadku fitoestrogenów jest od kilkuset do tysiąca razy słabsza.
PRAWDA CZY FAŁSZ?
Z badań wynika, że wyłącznie nadmierne dawki fitoestrogenów mogą w przypadku mężczyzn prowadzić do ginekomastii, zaburzeń hormonalnych i seksualnych.
TO ZALEŻY: PRAWDA – ALE….
Spożycie fitoestrogenów przez wegan oraz w Azji waha się między 25-50 mg izoflawonów sojowych dziennie, spożycie postulowane to 50mg – 100 mg dziennie, zaś ilości które w badaniach powodowały negatywne skutki w ciele to naprawdę duże dawki na kg masy ciała. Przy 2mg na kg masy ciała – mężczyzna musiałby zjeść ok 0,5 kg tofu a przy 20mg na kg masy ciała już niemal 5 kg tofu, co jest dawką niezwykle trudną do osiągnięcia.
A TERAZ UWAGA!
W badaniach wykorzystuje się dawki nawet do 100mg na kg masy ciała, czyli 25 kg tofu dziennie! Czy jesteś w stanie zjeść takie ilości? Oczywiście – nie!
WNIOSEK – nieduże ilości soi w menu mężczyzn nie powodują negatywnych konsekwencji hormonalnych. Natomiast obsesyjne pożywanie soi w dużych ilościach, czyli odżywianie się niemal wyłącznie soją – może prowadzić do zaburzeń hormonalnych u mężczyzn.
CIEKAWOSTKA
Ciekawą informacją jest to, że w badaniach nad spożywaniem tofu przez mężczyzn odnotowano znaczny spadek ryzyka rozwoju nowotworu prostaty, aż o 30%.
Odżywiaj się rozsądnie! W przypadku niemal każdego rodzaju pożywienia to dawka czyni truciznę.
Na podstawie opracowania:
Dra Damiana Parola
Źródła
- Harris HA, Bapat AR, Gonder DS, Frail DE. The ligand binding profiles of estrogen receptors alpha and beta are species dependent. Steroids. 2002;67(5):379–84.
- Martinez J, Lewi JE. An unusual case of gynecomastia associated with soy product consumption. Endocr Pract. 2008;14(4):415–8.
- Siepmann T, Roofeh J, Kiefer FW, Edelson DG. Hypogonadism and erectile dysfunction associated with soy product consumption. Nutrition. 2011;27(7-8):859–62.
- Messina M, Messina V. The role of soy in vegetarian diets. Nutrients. 2010;2(8):855–88.
- Pan L, Xia X, Feng Y, Jiang C, Cui Y, Huang Y. Exposure of juvenile rats to the phytoestrogen daidzein impairs erectile function in a dose-related manner in adulthood. J Androl. 29(1):55–62.
- Hamilton-Reeves JM, Vazquez G, Duval SJ, Phipps WR, Kurzer MS, Messina MJ. Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertil Steril. 2010;94(3):997–1007.
- van Die MD, Bone KM, Williams SG, Pirotta M V. Soy and soy isoflavones in prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BJU Int. 2014;113(5b):E119–30.
- Yan L, Spitznagel EL. Soy consumption and prostate cancer risk in men: a revisit of a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2009;89(4):1155–63.
- Qin Y, Du G, Chen M, et al. Combined effects of urinary phytoestrogens metabolites and polymorphisms in metabolic enzyme gene on idiopathic male infertility. Arch Toxicol. 2014;88(8):1527–36.