Spożywanie soi wzbudza dziś wiele wątpliwości, głównie ze względu na zawartość izoflawonów sojowych (IS), w budowie zbliżonych do żeńskich hormonów, nazywanych z tego powodu fitoestrogenami. Czy spożycie przez mężczyzn soi prowadzi do niebezpiecznych hormonalnych zmian? Wszystko zależy od ilości spożywanej soi. Jednak ich oddziaływanie w ludzkim organizmie na receptory estrogenowe różni się znacząco. Odpowiedź komórkowa …
Tofu zmieniające życie
Tofu? Nie, dziękuję. Taka była moja odpowiedź, zanim poznałam rodzinę pochodzącą z Azji, która zaprosiła mnie do swojego wielopokoleniowego domu pod Warszawą. Nie cierpię tofu! – Powiedziałam im szczerze. Nie sądzę żebym mogła zmienić kiedykolwiek zdanie. Jadłam tofu w wielu miejscach na świecie i nie wydaje mi się prawdopodobne by mogło się w tym temacie …
Historia tradycyjnego tofu
Jak głosi legenda tofu zostało wynalezione 2000 lat temu w Chinach a za jego twórcę uznaje się księcia z dynastii Han, rządzącego Królestwem Huainan i doradcę cesarza Han Wu. Delikatne, aksamitne tofu stało się podstawą kuchni Dalekiego Wschodu: chińskiej, wietnamskiej, japońskiej czy koreańskiej. Tofu jest bardzo wartościowe. Ten sojowy serek to bardzo bogate źródło białka …
Tofu i medycyna Wschodu
Internet huczy od nawzajem wykluczających się informacji, nie tylko w kontekście soi ale i ogólnie, w temacie zasad zdrowego ożywiania. Pełen jest trendów, mód i mitów. Jak to jest z soją?Zacznijmy od mojej działki czyli Klasycznej Medycyny Chińskiej i jej szerokiego spojrzenia na produkt jakim jest tofu czyli ser roślinny. Zacznijmy od tego że w …
Moje odkrycie – zakwas zamiast sztucznych dodatków!
Tofu nigdy nie było obecne w mojej kuchni. Dlaczego? Po pierwsze nie miałam zaufania do samych ziaren soi. To nasiona, które są dziś masowo modyfikowane genetycznie, a mnie z GMO nie po drodze. Po drugie… ten smak. Fatalny! Tofu było dla mnie …FU! Nieprzyjemna struktura, twardawe, suche, niesmaczne, nieispirujące. W komplecie do jeszcze jedno: dodatki …
Wyjątkowe – aksamitne tofu
Masz przed sobą coś absolutnie wyjątkowego: rzemieślnicze, aksamitne tofu, wyprodukowane w rodzinnej manufakturze na bazie tradycyjnej dalekowschodniej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. To tofu o smaku i konsystencji jakiej nie znałam wcześniej. Okazuje się, że naturalne, tradycyjne tofu nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków, chemicznych substancji czy konserwantów. By powstało potrzebna jest wiedza, najwyższej jakości …
Tofu po azjatycku
Koniecznie użyj do niego SmakoTofu! Nie odpowiadam za wrażenia wynikłe z użycia do tej receptury tofu przemysłowego. Smakotofu samo w sobie jest już wybitne! Ma niezwykłą konsystencję, delikatny smak i … jak mawiają dzieci znajomych, nie śmierdzi! (OMG). Ja, antyfanka tofu, doskonale rozumiem te dzieciaki. Po prostu co czego próbowaliśmy do tej pory to nie …